Wednesday 4 January 2012

Изменението на запасите като индикатор за бъдещата икономическа активност


Изменението на запасите е един от най-нестабилните елементи на Брутния вътрешен продукт (БВП). За ролята на изменението на запасите за бъдещата икономическа активност могат да се посочат противоречиви аргументи в зависимост от това в кой момент от бизнес цикъла се наблюдава пик/спад в изменението на запасите. В някои случаи ръст на съотношението изменение на запасите/БВП може да индикира проблем при реализираната продукция и съответно последващ спад в бизнес активността през следващите тримесечия, в други случаи - очаквания за ръст на търсенето през следващите тримесечия.

За периода първо тримесечие на 1995 г. - трето тримесечие на 2011 г. съотношението изменение на запасите/БВП се движи в границите от -11.12% (Q1 1997) до 6.77% (Q2 2008) като средната стойност на съотношението е 1.73%.

През второто и третото тримесечие на 2011 г. изменението на запасите допринесе значително за увеличението на БВП: през второто тримесечие на 2011 г. съотношението изменение на запасите към БВП беше 3.56% а през третото тримесечие достигна 3.88%. За България, като традиционно експортно-ориентирана икономика, в която компаниите работят основно по изпълнение на поръчки, ръст в съотношението изменение на запасите/БВП може да се разглежда по-скоро като положителен индикатор за увеличаване на търсенето през следващите месеци. Поради тази причина увеличението на съотношението изменение на запасите/БВП не би трябвало да предизвика притеснения относно бъдещата икономическа активност. Напротив, увеличението на запасите означава продажби през следващите месеци.

За сравнение през последната криза пик на съотношението изменение на запасите/БВП е постигнат през второто тримесечие на 2008 г. (тогава е постигната и най-високата стойност на съотношението за периода първо тримесечие на 1995 г. - трето тримесечие на 2011 г.), като в същото време делът на крайното потребление в БВП е 82.81% (по текуюи цени). През третото тримесечие на 2011 г. делът на крайното потребление е 67.18% (най-ниската стойност за периода).

No comments:

Post a Comment