Monday 26 October 2009

Секторни индекси на Виенската Борса за ЦИЕ

При анализ на представянето на фондовите борси на страните от ЦИЕ и на компании, принадлежащи на едни и същи сектори, но базирани в различни страни, достигнах до извода, че значението на секторната принадлежност и принадлежността към дадена страна се редуват във времето.

Виенската Борса (Wiener Börse: http://en.wienerborse.at/) изчислява секторни индекси за страните от ЦИЕ: сектор здравеопазване, банков сектор, телекомуникационен сектор, инфраструктурен сектор и сектор недвижими имоти.

Разгледах три условни периода: (1) начало на данните септември 2007 г. до пик на борсовите индекси (декември 2007 г.); (2) пик на борсовите индекси (декември 2007 г.) до колапса на Lehman (15 септември 2008 г.) и (3) колапса на Lehman до края на септември 2009 г. На база на анюализираните доходности на секторите определих най-добре и най-зле представящите се сектори за трите периода:



Инвеститорите са по-чувствителни по отношение на алокацията между дефанзивни и циклични сектори, отколкото по време на нормална икономическа активност.




Източник за графиката: Wiener Börse и собствени изчисления

Препоръчително изследване:
Sector Rotation and Monetary Conditions, June 25, 2007

No comments:

Post a Comment