Tuesday 27 October 2009

Tobin Tax: Market Pays for Government Failure

Миналата седмица Бразилското правителство взе решение да въведе 2% данък (т.нар. Tobin Tax на името на икономиста James Tobin) върху чуждестранните портфейлни инвестиции в страната. Целта на данъка е да се предотвратят краткосрочните спекулации и „прегряване” на фондовата борса. И макар че реално въвеждането на данъка не засяга търговията с ADR на бразилските компании (т.е. може да се очаква засилване на интереса към ARDs), от друга страна той може да доведе до „изкривяване” на пазара (отлив от бразилски акции и предпочитане към акции на други възникващи пазари).

James Tobin предлага идеята за данък, който ограничава спекулациите на международните пазари, през 1971 г.. По-късно обаче той изпитва съмнения относно ефектите от въвеждане на подобен данък. Напоследък идеята за Tobin Tax се популяризира след срещата на страните от G20 през септември 2009 г., когато те „възложиха” на МВФ да проучи възможност за поемане на ефектите от кризата от страна на финансовите пазари, т.е. финансовите пазари да платят за кризата (Източник: G20 to task IMF to probe “Tobin tax” on financial transactions -G20 source Reuters, September 26, 2009).

Какво развитите страни целят да постигнат с евентуалното въвеждане на подобен данък? Накратко, целят да коригират това, което постигнаха след поредицата от bail-outs на too-big-to-fail институции. Поредицата спасителни мерки доведе до изкуствено понижение на рисковите премии и съответно намаляване на цената на капитала, което направи някои инвестиционни възможности привлекателни за инвеститорите. Обстоятелство, което без правителствена намеса, не би било факт.

No comments:

Post a Comment